2016. március 23., szerda

Minikalács-koszorú mézzel sült eperkrémmel



A klasszikus fonott kalács tésztájából készült ez a koszorú:csak tépkedni kellett, és tunkolni középen az epres szószba. Igazi körbeülős-beszélgetős sütemény, de egy ilyen méretű nem is tart soká, ezért  jobb ha mindjárt két adaggal készülünk. 

Hozzávalók: (4 személyre)

30 dkg liszt
3 dkg vaj
3 dkg cukor
1,5-1,75 dl tej ( a liszt minőségétől függ)
1 tojás sárgája
1,5  dkg élesztő
csipet só
plusz egy tojás sárgája és csipet só  a lekenéshez
- a krémhez:
25 dkg mascarpone
20 dkgeper
3 ek.  méz
1 dl vörösbor
A liszt közepébe mélyedést csináltam, beleöntöttem a meglangyosított tej felét, belemorzsoltam az élesztőt, belekevertem a cukrot, kis lisztet is kavartam hozzájuk és 10 perc alatt felfuttattam a keveréket. 
Hozzáadtam a maradék tejjel elkevert tojássárgáját, az olvasztott, langyos vajat, a csipet sót, és 8-10 perc alatt sima, fényes tésztává dagasztottam. 
A meleg konyhában 35 perc alatt a kétszeresére kelt a folpackkal szorosan letakart tálban.
Ekkor  5 egyenlő részre osztottam, rúddá sodortam és tíz darabba vágtam, gyorsan kis diónyi gombócokat gömbölyítettem Megszórtam liszttel őket és 10 percig letakarva  állni hagytam.
Egy nagy tepsire sütőpapírt terítettem, középre hőálló, lapos kerámiatálat tettem, körberakosgattam a gombócokkal, lekentem őket tojássárgájával, fél órát még letakarva  kelesztettem majd újból átkentem őket.180 fokra előmelegített sütőben - középen a tálba vizet öntöttem -  kb. 20 percig sütöttem.

Addig 30 dkg epret félbevágtam, egy kisebb tepsit sütőpapírral béleltem (hogy ne folyjon ki az eper leve sütés közben) belerakosgattam az epreket, meglocsoltam két evőkanál akácmézzel és a kalács után a 20 percre a sütőbe raktam. Félidőben hozzáöntöttem a bort is.
Mikor elkészült, az epreket és a kisült, a széleken karamellizálódott levét egy tálba öntöttem, összetörtem és jól elkevertem a mascarponéval. Ekkor még - ízlés szerint - adhatunk hozzá mézet. 
A krémet a középső kis tálba kanalaztam,  és már lehetett is tépni a kis gombócokat és belemártogatni  a sűrű tejszínes-epres szószba.

A poszt a Hegyvidék Bevásárlóközpont felkérésére készült az onnan származó alapanyagok felhasználásával.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails