2016. február 11., csütörtök

Tejcsokis-karamellás körtés brownie







Az ideális vigaszsüti: csoki, csoki, karamell. A körte meg passzol mindehhez, az alacsonyabb hőfok miatt nem is szárad ki, klassz üde íze van az ütős csokis-kakaós tésztában. Egy ilyen kocka után eláll az eső, kisüt a nap, lecsendesül a szélvihar, nyílik a hóvirág, jön a tavasz, de azért még biztonságos távolságban van a strandszezon.

Hozzávalók (20x20-as vagy kerek, 20 cm-es kapcsos formához):

- a tésztához:

10 dkg tejcsokoládé
10 dkg étcsokoládé
15 dkg vaj
3 dkg holland kakaópor
10 dkg sűrű tejföl
15 dkg cukor
csipet só
3 tojás
6,5 dkg liszt
3 közepes, keményebb húsú körte

- a szószhoz:
3 ek. cukor
1 ek. víz
fél dl tej

A sütőt 160 fokra előmelegítettem, a formát sütőpapírral béleltem, úgy, hogy két szembelévő oldalán túllógjon a papír. (Ennél megragadva majd könnyebb lesz kivenni a formából, a kapcsosnál csak simán béleljük ki sütőpapírral az oldalát.)
A kétféle csokit felkockáztam és a vajjal együtt a mikróban a legnagyobb fokozaton, félpercenként kivéve és megkevergetve egybeolvasztottam.A tojásokat, a cukrot, a csipet sót és a tejfölt hozzáadtam, simára kevertem. Hozzászitáltam a lisztet és a kakaót, elkevertem, a tepsiben elegyengettem.
Megszórtam a meghámozott, kockákra vágott körtével, és 35 perc alatt készre sütöttem.
 
A karamellszószhoz a cukrot egy kisebb lábasba szórtam, meglocsoltam a vízzel és kevergetés nélkül addig melegítettem, míg a víz elpárolgott, a cukor pedig borostyánszínű lett.
Lehúztam a tűzről, a tejet mikróban felforrósítottam és óvatosan, több részletben a karamellre öntöttem. Visszatettem a tűzre, és addig kevergettem, amíg a karamell teljesen felolvadt és a szósz kissé besűrűsödött.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails