2015. szeptember 17., csütörtök

Málnás-rozézselés macaron




Elérkeztünk a desszerthez: az Országos Bormustra három Tesco különdíjas borával volt már előétel, főétel, jöhet az édesség!

A szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2014-es kékfrankos roséja tökéletes választás volt a finom vaníliás málnadzsem mellé: a bor gyümölcsös-aromás ízének egy része  a középen rejtőző borzseléből  átszívódik a süti tésztájába, másik része pedig akkor robban a szánkban, amikor beleharapunk (vagy valljuk be, hamm, bekapjuk egyben) a macaronba és az édes-vaníliás-mandulás ízt ellensúlyozza a könnyű  szárazságával.


Hozzávalók: (kb. 30 db macaronhoz)

90 gr  tojásfehérje (ez kb. 3 közepes tojást jelent)
25 gr cukor
200 gr porcukor
110 gr mandula
1 kk. céklapor vagy pár csepp piros ételfesték

- a töltelékhez:


1 dl 2014-es Gál kékfrankos rosé
3 gr porzselatin
2 ek. sűrű málnadzsem



A porcukrot és a darált mandulát kávédarálóban kétszer átpörgetjük, hogy teljesen sima,lisztszerű legyen, és ezután kétszer átszitáljuk a céklaporral.
A szobahőmérsékletű (és egy napig a konyhában vagy 5 napig a hűtőben várakozó) tojásfehérjét a fokozatosan hozzáadott cukorral lágy habbá verjük (ne csússzon ki a tálból, ha fejjel lefele fordítjuk) majd belekeverjük a mandulás keveréket, és átforgató mozdulatokkal addig keverjük, míg lassan, de szalagszerűen folyik le a lapátról.

Fél centi nyílású habzsákból, jó minőségű szilikonos  sütőpapírral bélelt tepsire, a habzsákot függőlegesen tartva kb. 2 cm. átmérőjű köröket nyomunk. 
45 perc pihentetés tán 140 fokos sütőben a középső sínen 16-18 perc alatt készre sütjük, úgy, hogy az első 8 percben az alsó sínre, az utolsó 5 percben felülre teszünk egy másik tepsit.
Teljes kihűlés után óvatosan leválasztjuk a sütőpapírról.

A töltelékhez a zselatin 2-3 ek. borral pár percig megáztatjuk, a maradék bort felforrósítjuk, a zselatinhoz adjuk, simára keverjük.
Egy kisméretű tálcára öntjük, a hűtőben dermedni hagyjuk.

A borzseléből dermedés után pici köröket szaggatunk, ez kerül a süti közepére, habzsákból körben  málnadzsemmel  kerítjük, így töltjük.

Ha egyszerűsíteni akarjuk a dolgunkat, akkor a forró borhoz keverjük a málnadzsemet, majd kihűlés tán töltjük vele a macaronokat - így viszont nem lesz a közepében külön egy finom rosébomba :).





2 megjegyzés:

eklime írta...

Gyönyörűek!

Vesta írta...

Szerintem is gyönyörűek! Csakúgy, mint a fotók! Piszke, le vagyok nyűgözve!

Related Posts with Thumbnails