2015. augusztus 13., csütörtök

Jegeskávé (hidegen áztatott kávéból)




Ez egy recept?? Igen, csak legyen otthon ezután mindig elég jégkocka... Mivel súlyos kávéaddiktok vagyunk és a gyerekeket is megfertőztük, (helló 50/70-es vérnyomás) nem kérdés, hogy a melegben mindig több jelentkező van a jegeskávéra. A hidegen áztatott kávé - a kávé koffeintartalma így is ugyanolyan, a csersav viszont kevésbé jön át a hideg áztatás miatt - pedig azért kényelmes, mert rengeteg adagot előre el lehet készíteni, azután már csak a hűtőből kell kivenni, és nem kell hozzá felmelegíteni a kávéfőzőt, vacakolni a szűrővel, rájönni, hogy megint darálni kell előbb, pontosan eltalálni a mennyiséget, a tamperolást stb., mert a szuperkávéfőző szeszélyes, mit egy olasz donna, egyszóval egységnyi napon sokkal több kávét lehet meginni minimális energiabefektetéssel...

Hozzávalók (3-4 adaghoz)




4 dkg közepesre őrölt kávé
3,5 dl víz
1 dl tej
1 dl tejszín
cukor és egyéb ízesítők ízlés szerint


A kávét beáztatjuk a vízbe és egy éjszakára a hűtőbe rakjuk. Másnap gézzel bélelt szűrőn majd egy normál kávéfilteren átszűrjük, hagyjuk jól lecsöpögni.
Magasabb poharat jéggel töltünk,  2/3-ig kávét, a maradék 1/3-ig tejet és tejszínt (vagy csak zsíros tejet, esetleg sűrített tejet) töltünk bele, elkeverjük. Ha valaki szereti, ilyenkor adhat mindenféle ízesítőszirupot is hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails