2015. június 2., kedd

Krémsajtos-zöldborsós sajttorta



Nálatok mi lesz az első pár kiló újborsó sorsa? Nálunk, hiába minden, valahogy elpárolog - ha szerencsések vagyunk, marad esetleg egy szerény borsólevesre való, nem is értem.
Most is ez történt, egyszer csak azt vettem észre, hogy talán épp elég lesz még ehhez a sós sajttortához, vagy inkább pitéhez. Főleg, hogy zöldspárgát is terveztem bele, de szerencsére az utolsó pillanatban valahogy gyanút fogtam - egyértelműen rosszul választottam a piacon, a kofa pedig örült hogy arra a sietős nőre rá tudta sózni a lejárt szavatosságú spárgáját.
A spárgát ezért zöldhagymára cseréltem, ami a borsó édessége mellé pikáns ízt adott, de nem erőszakoskodta ki magát a töltelékből.
A pite langyosan ebédre, hidegen gyors reggelinek, de kicsi kockákra vágva, felszúrva partifalatnak is tökéletes.

Hozzávalók:(20x28-as tepsihez)

20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
1 kk.só
1-2 ek hideg víz
1 tojás fehérje

40 dkg natúr krémsajt
2 dl tejföl
3 tojás sárgája és 2 tojásfehérje
5 dkg reszelt parmezán
1 ek. liszt
3 szál újhagyma, vékony karikákra vágva
15 dkg friss újborsó
1 kk.só
néhány tekerésnyi feketebors
2-3 ek. szeletelt mandula

A sütőt 175 fokra előmelegítettem. A vajat és a lisztet aprítógépben morzsásítottam, majd összegyúrtam gyorsan a többi hozzávalóval. Sütőpapírral béleltem a tepsit, a tésztát úgy-ahogy kinyújtottam, a tepsibe terítettem, a széléig kézzel szétnyomkodtam. Megszurkáltam villával és 15 percig elősütöttem.Az egyik tojást szétválaszottam, és a felvert fehérjével megkentem a tésztát.
A krémsajtot, tejfölt és a tojásokat simára kevertem,  hozzáadtam a zöldségeket, a liszttel elkevert sajtot és a fűszereket, és a tészta-alapra öntöttem a tölteléket. Megszórtam a mandulával és kb.35 percig sütöttem.

Stahl Judit olívás-parmezános cheesecakejéből alakult át zöldborsós-újhagymássá.


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

A borsót nem kell előfőzni?

Köszönöm
Éva

Related Posts with Thumbnails