2015. június 16., kedd

Aranydurbincs szicíliai módra



Vagyis al forno: a kemencében. Ha nincs kemencénk, (nincs) akkor tökéletesen megteszi a sütő is - milyen jó, hogy most épp lehűlt kicsit az idő, nekem meg itt van a fotó két héttel ezelőttről.  És milyen jó, hogy lehet aranydurbincshoz jutni, anélkül, hogy külön fővárosi-belvárosi-budai extra, és hétköznapokban elég nehezen kivitelezhető többórás  kört kellene futni bevásárláskor. Mondjuk épp ezért sajnos először fagyasztottam őket, de türelmes kiolvasztással tökéletesek voltak így is - azt hiszem, mióta ettem ilyet Szicíliában és Rómában is, ez a kedvenc halételem.

Hozzávalók: (2 személyre)

2 közepes aranydurbincs (kb 40 dkg-osak voltak)
2 fej újfokhagyma (elősütöttem kicsit emellett a köret mellett )
10 dkg olajbogyó
25 dkg koktélparadicsom
4-5 ek. olívaolaj
1-1,5  dl fehérbor
1 citrom és a fele citrom leve
só és bors

A sütőt 190 fokra felmelegítettem.
A halakat megtisztítottam ( egy kb. 5 centis nyíláson egyszerűen  ki lehet szedni a belső szerveket), a tepsit sütőpapírral béleltem.  Meglocsoltam az olívaolaj felével, beleraktam az enyhén besózott  halakat. A  citrom felét felkarikáztam. a halak hasába raktam, meglocsoltam őket  citromlével, rájuktekertem kevés borsot.
Melléjük szórtam a félbevágott paradicsomokat, az olajbogyót, a fokhagymát, az olaj másik és a bor első felével  meglocsoltam a tepsi tartalmát és beraktam a sütőbe.
Ilyen méretű halaknak 30-35 perc kell kb. a sütéshez, és  félidőben meglocsoltam őket még a maradék borral is.
 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails