2015. február 5., csütörtök

Nyúlvadas krumpligombóccal




Hogy kinek mi a vadas, az pont annyira különböző, mint a brassói vagy a lecsó. Nekem ez a vadas, ahogyan anyukám csinálta, sokszor még zöldséget se tett bele (és főképp nem reszelve meg beleturmixolva, mert az az Eszterházy szerintünk) és mégis utánozhatatlanul jó, gyerekkorom kedvence, és rendszerint marhahúsból készült. Kb. századszorra se  sikerül teljesen pontosan eltalálni az ízét, de ez igazán megközelítette, pedig csaltam is, kapott egy kis konyakot meg borókabogyót, a nyúlra tekintettel. Természetesen semmi körülmények közepette nem rontjuk el a vadast tésztával, az a menzán szokás, ha nincs gombóc, akkor nincs vadas. 
Mondanom se kell, a gyerekek nem ettek belőle, eltitkolni ugyan már nem kell, hogy aranyos nyuszit vagyunk képesek megenni, de még mindig komoly erkölcsi magaslatról nézik az ilyen kannibalizmust, meg különben is a nyúl szőrös stb.
A mártás sűrítése után lehet még kevés citromlével, sóval, pici cukorral igazítani az ízén, ki hogy szereti, a mustárral kell vigyázni, mert az nagyon ki tud lógni belőle.

Hozzávalók: (2 személyre)

2 nyúlcomb
4-5 ek étolaj
1 kicsi répa és egy kicsike petrezselyemgyökér
10 szem feketebors
2 babérlevél
5 szem borókabogyó megtörve
2 ek konyak
kb. 6 dl víz
1,5 dl tejföl
2 dkg liszt
2 tk. citromlé
1 kk mustár
1 tk. cukor
1 csapott tk.só

a gombócokhoz:
fél kiló  krumpli, tisztítva
kb. 15 dkg liszt
1 tk. só

A combokat a serpenyőben felforrósított olajon hirtelen átpirítottam a répával és a gyökérrel együtt, sóztam, aláöntöttem 4 dl vizet, hozzáadtam a borsot, babérlevelet, borókabogyót és a konyakot, és lefedve lassú tűzön puhára pároltam, közben az elpárolgott vizet pótoltam. Amikor a hús már majdnem puha volt, kivettem a zöldségeket, a lisztet simára kevertem a tejfölben, hozzáadtam a citromlevet, mustárt, a cukrot, és kevergetve  besűrítettem vele a szaftot. 10-15 percig pároltam még a sűrű mártásban,vigyázva, le ne égjen.

Közben a krumplit sós vízben puhára főztem, kihűtöttem, áttörtem, hozzákevertem a lisztet, kicsi diónyi gombócokat formáltam és lobogó vízben éppcsak addig főztem, amíg fel nem jöttek a víz tetejére.

1 megjegyzés:

Eva írta...

...és ha a konyakkal flambíroznád a nyuszit mielött még a víz belekeülne...hm? Ezeréve nem ettem nyulat...vadasan meg kétezer...folyik a nyálam. :-)

Related Posts with Thumbnails