2015. január 21., szerda

Karácsonyi torták II. : Fatörzs - műelemzés



Az év vége mindenkinek az összegzés és a visszatekintés ideje, így van ez az érzékeny lelkű művészek esetében is, akik azután szublimálják tapasztalataikat és a történéseket, így alkotásuk valamilyen módon mindig tükrözi életüket és érzéseiket. A klasszikus, horizontális fatörzs-ábrázolás kevés lehetőséget ad a nézőpontváltásra, holott a nézőpontváltás az alapja a megújulásnak, a friss és úttörő alkotásoknak, amelyeket azután századok múlva mérföldkövekként emleget majd az elismerő utókor. 
A mostani műben az előző évhez képes ebben újabb továbblépés történt: a hagyományostól elszakadás kiemelte az objektet a horizontális unalom hétköznapi síkjából, és a figyelmet magával ragadó vertikális összefüggést tárt fel: a csonka, álló fatörzs az értelmező térben lehet a tavasszal sarjat hajtó új erdő alapja, de lehet a hosszú évtizedek óta hűen szolgáló aprító rönk is. Az előbbi értelmezést erősíti az erdő, mint őselem jelképeinek megjelenése: az alkotócsoport egyes tagjai még mindig részfeladatok tökéletesítésén dolgoznak: a gyíkszerű állat (gőte?) kidolgozása sokat fejlődött a tavalyi performansz óta, jellegében kevésbé groteszk, formai megoldása pedig igazodik a függőleges síkhoz. A törzs mellett sarjadó aljnövényzet képi világa fricskaszerűen utal a hatvanas-hetvenes évek rajzfilm klasszikusára, A vakond nadrágja  c. alkotásra, tájékozottabbak pedig felfedezhetik a Hogyan akart a kutyus kicsinyekhez jutni ?  vizuális hatását is. 
A mű mondanivalója azonban kétségtelenül a fatörzs és a fejsze közötti viszony megfejtésében rejlik: vajon művészünk az elégedett favágó, netán  a munka végeztével mosollyal homlokát törlő,eddig  gyújtóst aprító családfő parafrázisát tárja elénk, vagy a farönkbe belevágott fejsze a "mindenből-és-mindenkiből @&#×*&# elegem van így évvégére" gondolatkör kifejezése?
A választ keresse meg mindenki magában, üzeni a művész; és ekkor már tudjuk, hogy ez az mű  is hozzájárul ahhoz, hogy ne csak egyszerű szemlélői, hanem résztvevői legyünk,  - mi magunk is belsőleg, önismerettel  épülve - a teremtés folyamatának.

(recept jön) :)

 A tortához kipróbáltam egy új tortakrém variációt: összeházasítottam a német vajkrémet ( a karamelles verzió itt található)  egy ganache (tejszín-csoki) krémmel: az volt a célom, hogy még egy kicsit könnyítsek a vajkrémen, de úgy, hogy a nagyon magas torta krémje ne legyen túl lágy sem, hiszen muszáj, hogy tartása legyen. A kísérlet jól sikerült, ajánlom mindenkinek, aki nagy, vagy nagyon  krémes tortára vágyik: rengeteg lesz belőle, nem is édes igazán,  messze lazább és alacsonyabb cukortartalmú, mint a szimpla vajkrémek bármelyike.

A tortához sütöttem két 4 tojásos, 30x32-es tepsi csokis piskótát,  és egy 18 cm-es kerek formában 2 tojásból csokis piskótát. (4 tojáshoz 5 ek. cukor, 4 ek liszt, 1 ek kakaópor, 2 dkg olvasztott vaj - ez kicsit tömörebb piskótatészta, mint a szimpla.)
A két lapot 15x32-es csíkokra vágtam, de az összeállításkor derült ki, hogy így - a krémrétegekkel együtt - már tényleg túlzottan magas lesz a torta, ezért végül is csak az aljára került a félbevágott kerek lapból,  a tetején csak krémmel van kiegyenlítve a felgurigázott piskótacsíkok teteje. Legközelebb magasabb kerek lapot sütök, és csak egy tepsi 30x32-es piskótát, és három, 10x32cm-es lapra vágom majd.
A felvágott piskótacsíkokat egyenletesen megkentem a krémmel, feltekertem az elsőt, ráállítottam a krémmel megkent kerek lapra, majd folyamatosan körétekertem a többi megkent lapot - ehhez kicsit több,mint a krém fele szükséges, majd egyenletesen bevontam kívülről is a krém maradékával.

A krém receptje a következő:

2,4 dl tej
14 dkg cukor
20 gr étkezési keményítő
4 dkg holland kakaópor
4 tojás sárgája
 -majd a krémhez még:
30 dkg szobahőmérsékletű, puha  vaj
csipet só 
2 dl hideg  tejszín
1 habfix
15 dkg étcsoki ( 70% felettit használtam)

A krémhez való vajmennyiséget órákkal előbb kivettem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.
A krémalaphoz a tejet   melegíteni kezdtem. A cukrot,kakaót  és az étkezési keményítőt elkevertem, hozzáadtam a tojások sárgáját is, majd a meleg tejből 8-10  evőkanálnyit. Ezt a simára kevert langyos alapot adtam hozzá a melegedő tejhez és közepes lángon, kevergetve addig főztem, amíg besűrűsödött - amikor elkezd picit bugyogni, egy perc után  le kell húzni a tűzről, mert "visszaenged" a keményítő, ha túlfőzzük. A tűzről levéve a mély, literes mérőkancsómba öntöttem - muszáj, hogy beleérjenek a habverők rendesen - és a kézi   mixer legnagyobb fokozatán addig habosítottam, míg langyosra nem hűlt. Ez a lépés nem hagyható ki, mert extra sok levegőt visz a masszába, és tökéletesen  sima, fényes alapot kapunk vele, továbbá nem lesz bőrös sem.
Meg kell vári míg teljesen kihűl a (tulajdonképpen) puding szobahőmérsékletűre - és ekkor egy perc alatt ismét jól fel kell verni a mixerrel.

Az étcsokit felolvasztottam a mikróban, 15-20 másodpercenként átkeverve, a tejszínt a habfixszel az utasítás szerint  habbá vertem, és a végén belecsorgattam a langyos csokit is.
A puha vajat kanalanként adtam a mixelés közben a keményítős alaphoz, majd a lágy krémhez forgattam a csokis habot -ekkor nem úgy néz ki, mint egy megállós tortakrém, de hűtéskor a vaj és a csoki is visszadermed, ki is kell venni felvágás előtt egy fél  órával a tortát a hűtőből.
 


1 megjegyzés:

bruxi írta...

:))

Related Posts with Thumbnails