2014. április 4., péntek

Túrós lepény





Kapor szigorúan  kizárva. Mazsola...hát, nem hiányzik senkinek. Kevés citromhéj és kevés vanília, ugyanis nem citromos-vaníliás-túrós lepényt akarunk enni, hanem csak egy egyszerű túrós lepényt. Pont olyat, mint amilyet anyukám sütött rendszeresen anno. Jó sok töltelék, könnyű tészta, langyosan egyenesen a tepsiből...

A tésztát ekkora mérethez elég vékonyra kell nyújtani, de a sütőpor szépen megemeli majd. Az alsó lapot lehet toldozgatni-foldozgatni, (és persze a felsőt is...) de a felsőt lehetőleg pontosan  kell a tepsi méretére nyújtani.
Én a túróhoz nem teszek zsemlemorzsát vagy  kekszmorzsát, de tejfölt se, de ilyenkor szárazabb fajta túrót veszek. Ha nedvesebb (pl az Oké termékek), akkor nem árt az alsó lapot megszórni valamivel, ami elszív kicsit a túró nedvességéből.

Hozzávalók: (32x30 cm-es tepsihez)

35 dkg liszt
1 tk sütőpor
17 dkg cukor
csipet só
20 dkg vaj
6 dkg tejföl
2 tojássárgája


-a töltelékhez:

1 kg túró
10 dkg cukor
3 tojás
2 tk. vaníliás porcukor
1 kisebb citrom reszelt héja


Az első négy hozzávalót elkeverjük, majd vékonyra  felszeleteltem a vajat, belekevertem és gyorsan elmorzsoltam. Hozzáadtam a tejfölt és a tojássárgájákat és egynemű tésztát gyúrtam, fél órára a hűtóbe tettem.

Addig elkészítettem a tölteléket: a túrót áttörtem a cukorral, a tojások sárgájával és  a vaníliával, belereszeltem a citromhéjat és hozzáforgattam a tojások felvert habját.

A hűtőből kivett tésztát kétfele osztottam, jól lisztezett munkalapon vékony lappá nyújtottam, az elsővel kibéleltem a tepsit, fél centit körben kihagyva elosztottam rajta a tölteléket majd a másik lapot is kinyújtottam, beborítottam, a széleken lenyomkodtam és sűrűn megszurkáltam villával, hogy a túróban lévő nedvesség elgőzölöghessen.

200 fokra előmelegített sütőbe tettem, majd a hőt rögtön levettem 180 fokra és így sütöttem kb. 35 percet, míg szép világos aranybarna nem lett a tészta teteje.

Porcukor nem feltétlen szükséges a tetejére, de sem a tészta, sem a töltelék nem édes, aki nem barátja a porcukrozásnak, az emelje meg 2-2 dkg-mal a bennük lévő cukormennyiséget.

6 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Igen, stimmel! Lehet hogy egy családból származunk? Én egy kis darát teszek bele, de nem sokat és a legfontosabb a külön felvert fehérje, szerintem abban van a titok!

Cserke írta...

Csatlakozom a "felvert tojásfehérje-mozgalom"-hoz!

Blogkonyha írta...

Nagyon különleges! Nagyon guszta! És nagyon finom!...lehet... :o))

Névtelen írta...

Csak egyet mondok: gyönyörűeket főzöl/sütsz (alkotsz na :D)!

Piszke írta...

Köszi mindenki! Nem különleges ám, tök egyszerű...és egy jó éles kés sokat segít a precíz(nek látszó)külső elérésében :D

Névtelen írta...

No ezt el is teszem magamnak, és majd jól megsütöm - magamnak, mert a párommal még mindig nem sikerült megszerettetni a túrós dolgokat, érthetetlen!!

Related Posts with Thumbnails