2012. augusztus 29., szerda

Aszalt szilvás-marcipános sült alma fahéjas tekerccsel



 
Ma újabb recept következik a Tchibo sütőformájához, most egy desszert, ahol az alkotóelemeket egyszerre készítettem el a formában, így pont  négyszemélyes adag készült. Alma ide, marcipán oda, a gyerekeknél a fahéjes tekercs volt a sztár - a hozzávalók háromszorozásával fahéjas tekercsekkel lehet megtölteni az egész formát.

Sem az almához, sem a tekercsekhez nem használtam sütőpapírt, a 200 fokos sütés ellenére semmi nem ragadt a formába, tökéletesen épen és könnyen kivehető volt belőle - a töltelékeknek persze nem szabad kifolynia - , az almák pedig teljesen egyenletesen sültek.

Vasárnap éjfélig tart a játék, ahol a formához való receptötleteket és/vagy arra a kérdésre várunk választ, hogy hány helyen található a Tchibonak üzlete Magyarországon - ehhez a Tchibo weblapja segítséget nyújt.

A recepteket, válaszokat ide küldjétek: piszkeblog@windowslive.com

A forma adatait megtaláljátok a webshopban illetve a tegnapi, zöldséges recept posztjában.



És akkor jöjjön a recept:

Hozzávalók:

4 nagyobb alma
6-8 szem puha aszalt szilva (ha szárazabb, áztassuk  meleg vízben)
5 dkg marcipán
fél dl konyak vagy más alkohol (gyerekekébe tejszín)


3 gr szárazélesztő
1 kk. cukor
15 dkg+ 2 ek. liszt
5 dkg cukor plusz 2 ek. cukor
2 ek.langyos víz
1 kicsi tojás
2+1 dkg vaj
0,25 ml tej
2-3 teáskanál fahéj

A tejet és a vajat mikróban pár másodperc alatt összelangyosítottam
Az élesztőt elkevertem a langyos vízben egy kávéskanál cukorral, és tíz perc alatt felfutni hagytam.
A lisztet összemértem a cukorral, fakanállal hozzákevertem a tejes-vajas keveréket, azután a tojást, simára kevertem, majd a felfuttatott élesztőt. 2-3 percig kell ekkor még keverni a lágy tésztát - a liszt minőségétől is függ mennyi folyadékot vesz fel, a lényeg, hogy lisztes kézzel éppen gombóccá formálható legyen.Ha túl lágy, akkor a 15 dkg-on felül lehet még lisztet adni hozzá. 
Egy órát hagytam kelni, majd hozzágyúrtam még a plusz 2 ek. lisztet. Lisztezett munkalapon 10x40 cm-es téglalappá nyújtottam, 1 deka puha vajjal megkentem és rászórtam a 2 ek. cukorral elkevert fahéjat.
A tészta széleit körben fél centire behajtottam (hogy ne folyjon ki a töltelék) hosszában feleztem, azután az 5X40 centis csíkokat elkezdtem feltekerni a rövidebbik oldala felől, közben tízcentinként megálltam és a már feltekert részt levágtam - azaz így nyolc, 5-6 cm  magas vékony tekercset kaptam, amiket az alsó behajtott szélű felükkel 4-esével ültettem a forma mélyedéseibe.
A második kelesztési idő alatt (20 perc)  a sütőt előmelegítettem 200 fokra, az almák tetejét levágtam, magházát kivájtam, (az alját óvatosan, hogy benne maradjon az alkoholos/tejszínes szaft) megtöltöttem a felkockázott marcipánnal és aszalt szilvával, felöntöttem a konyakkal és a tejszínnel. Őket is a formába raktam és 35-40 perc alatt a tésztával együtt sütöttem készre - az erős felső lángom miatt a tésztát szokás szerint félidőtől alufóliával takartam. (Az alma sütés közben nem reped összevissza, ha az "egyenlítőnél" a héját éles késsel körbevágjuk)

Langyosan tálaljuk, a puha tekercsekkel tunkolható az almában maradt szaft, de egy gombóc vaníliafagyival fokozhatjuk az élvezeteket :).








2012. augusztus 28., kedd

Pikáns töltött padlizsán zöldbabbal és Tchibo játék




 A Tchibo ma már nálunk sem pusztán kávét kínál, hanem üzletláncában számos más cikk között szuper konyhafelszerelési eszközöket is. Ahogy a webáruházukban és a budapesti és pécsi üzleteikben látható, augusztusban minden a grill körül forog, és tőlük érkezett a kedves felkérés, hogy teszteljek egy, zöldségek grillezésére vagy akár kelt tészták sütésére is alkalmas formát. A héten két receptet is megosztok majd, és zajlik majd egy játék is, amelyben a  helyesen válaszolók és a receptet beküldők között kisorsolunk 5 darab  Tchibo sütőformát.
A kérdés: Hány darab Tchibo üzlet található Magyarországon? A helyes válasz a weboldalon található. A válaszokat és/ vagy a receptjeiteket a blog email-címére várjuk: piszkeblog@windowslive.com Beküldési határidő: vasárnap éjfél.

Néhány adat még a formáról: 37x5x28 cm,
szín :antracit
Az egyes mélyedések - hat van összesen - űrtartalma 200 ml, mérete 9,5x9,5x5 cm.

A mély forma nálam nagyon jól vizsgázott - amellett, hogy ismerjük be, a sütés-főzés kedvelőinek soha nem lehet elég különféle alakú és méretű sütőformájuk :) - kellően súlyos, vastagabb falú darab, egyenletesen és gyorsan oszlatja el a hőt, ami az egyenletes sülés és a szép külcsín feltétele, és tényleg tapadásmentes, egyszerűen tisztítható, stabil, kifolyásbiztos.

Az első recept egy pikáns töltött padlizsán, amit a zsenge zöldbab mellett egy tejszínes-enyhén csípős szósz dob fel.



Hozzávalók: (6 darabhoz)

6 db kicsi, gömbölyded padlizsán
25-30 dkg zsenge zöldbab
1,5-2  dl tejszín
5 dkg darált mogyoró (diót vagy mandulát is használhatunk)
1 ek. sűrített paradicsom
fél kk chilipehely
összesen fél  kk. só
frissen őrölt bors

A padlizsánok kalapját levágtam, és nagyon vékonyan (különben sütés közben kifolyna a mártás) az aljukat is, egyenesre, csak azért, hogy stabilan megálljanak a formában- így 6 cm magas padlizsándarabokat kaptam. Karalábévájóval (de megteszi egy élesebb peremű teáskanál is) a padlizsánok magos belső részét kivájtam, az aljuknál óvatosan, át ne szakítsam a húst. A zöldségeket belülről sóval megszórtam és lefele fordítva, rácson hagytam kicsöpögni. Ehhez kb. 20-30 perc szükséges, addig elő lehet készíteni a zöldbabot, elkészíteni a szószt, előmelegíteni a sütőt.
Vizet forraltam, és a megmosott, megtisztított 5-8 centisre vágott zsenge zöldbabot 5 percre lobogó vízbe dobtam, majd leszűrtem. A mártáshoz a tejszínt és a többi hozzávalót simára kevertem, a zöldbabokat lazán besorakoztattam a padlizsánokba, amiket ezután  megtöltöttem a fűszeres-tejszínes szósszal és a 200 fokos sütőben 35-40 percig sütöttem. Már a sütés elejétől duplára hajtott, a zöldség tetejére csak lazán rátett  alufóliával védtem a zöldbabok végét a  Sütés közben a tejszínes mártás besűrűsödik és krémes állagúvá válik.

A mennyiségek azért hozzávetőlegesek picit, mert a padlizsánok mérete természetesen eltérhet. Nagyobb padlizsánok esetében felezzük a padlizsánokat és mindkét felét tölteni tudjuk.

Önmagában is nagyon finom, grillezett húsok mellé pedig könnyű köret.

(Dióval kicsit erőteljesebb ízű a szósz, mandulával a legkönnyebb, a zöldségek íze ekkor dominál a leginkább)

Variáció:

Füstölt sajtos szósszal:

175 gr tejföl
5 dkg reszelt füstölt sajt
2 egész tojás
bors
6 szelet bacon

A baconnal kibéleltem körben a padlizsánok kivájt belsejét, és így töltöttem meg a zöldbabbal és a sajtos szósszal.

Akkor tehát vasárnapig várjuk a válaszokat és a recepteket, amik

2012. augusztus 27., hétfő

Dining Guide Food Show 2012 -Vénusz Blogkóstoló



Idén is megkóstolhatjátok sok klassz blog szorgalmasan és izgatottan készülődő  bloggerének főztjét a Dining Guide Food Show keretében  a Vénusz blogkóstoló   programban.
Három napon keresztül változatos és nagyon izgalmas piaci forgatag vár minden kíváncsi kajarajongóra, akik az osztrigától a hamburgerig hihetetlenül széles skáláján keresztül merülhetnek el a kulináris élvezetekben, sztrárséfek, éttermek, büfék,  - minden ami szem-szájnak ingere. Nincs beugró, viszont a rengeteg csábításnak nehéz lesz ellenállni :)



A bloggerek hármas csapatokban főznek, úgy, hogy nem csak egyenként, hanem menüben is megvásárolhatók a kóstolók. Én tervezem, hogy  minden hármas csapatot "végigeszek", szeptember 9-én vasárnap délután kettőtől pedig a nálunk itthon nagyonnagyonfőkedvenc fűszeres-csípős kreol egytálétellel, a  jambalayával lépek fel, kézben fogható wrappá áthangszerelve, házi tortillába csavarva - tengeri herkentyűsöknek extra garnélával, konzervatívabbaknak anélkül -  későn kelőknek szeretettel ajánlva Dizájnmenza magyaros hal-curryjét, desszertek pedig  á la carte kulinária Guinesses pohárkrémjét.

A blogon már szerepelt a recept, itt, de hamarosan a Dining Guide oldalán is megtalálhatjátok hármunk menüjét, a többieké mellett. Amikor először csináltam, így írtam le : "Ha valaki szereti a pacalt ( nálunk senki) a birkapaprikást ( nálunk mindenki) a sűrű vadragukat (Kiskorúak nem eszik), a megáll-benne-a-kanál-sűrű pörkölteket (ezt se, kivéve csirke), a chili con carne-t (nálunk mindenki), a bácskai rizses húst (mindenki), annak ez a kaja be fog jönni. Igazi ízorgia! És nagypapám azt mondaná rá, ez aztán legényfogó, kisjányom."

Részletes információk itt, gyorsan könyvjelzőzni és azután várunk mindenkit szeretettel a szeptemberi szombat-vasárnap!

2012. augusztus 15., szerda

Körtés-mogyorós fordított sütemény



Ahogy van banán- és tejcsoki bűnözés, ugyanúgy van körte- és karamellbűnözés is! Kevésbé elvetemültek persze ehetnek hozzá görög joghurtot, kis mascarponét vagy tejszínhabot.

Egyetlen bonyolultsága a receptnek, hogy a hosszasabb sütési idő miatt kifejezetten kemény, alig érett körte kell hozzá, hogy amikor kész, akkor ne ázott körtemaradványok üldögéljenek a süti leendő tetején, hanem finom, mogyorós aromával átitatott, picit üvegesre párolódott csinos körtenegyedek.

Hozzávalók: (20-22 cm-es kerek formához)
egy 175  gr-os natúr  joghurt, lecsöpögtetve
7+1 dkg vaj
2 ek. porcukor
14 dkg cukor
2 tojás
12 dkg liszt
8 dkg darált mogyoró
1 dkg kakaó
1 tk sütőpor
4 közepes körte
fél citrom leve

A sütőt 160 fokra előmelegítettem. A formát sütőpapírral béleltem, 1 dkg vajjal megkentem és egyenletesen rászitáltam a porcukrot.

A lisztet, a mogyorót, a kakaót és  a sütőport elkevertem.

A vajat kézi mixerrel habosra kevertem a cukorral, hozzákevertem a egyenként az egész tojásokat,  és   rászitáltam a száraz hozzávalókat. Egynemű masszává forgattam, a joghurttal lazítottam.

A körtéket  meghámoztam, negyedeltem, magházukat kivágtam, és a vágott felületüket megkentem a citrom levével.  A formába rendeztem őket, közéjük, majd rájuk kanalaztam a tésztát és óvatosan elegyengettem. 35-40 perc alatt sült készre, tűpróba után a nyitott kikapcsolt sütőben hagytam még 20 percre, majd   rácsra kifordítottam, így hűlt ki teljesen.


2012. augusztus 14., kedd

Vörösborban párolt körte (és rosé kacsamell)



Köret, ahogy a képen látszik. És ráadásul édes vörösborral, így megoldható az ilyen eltévelyedett, ajándék üveg borok hasznosítása is. Hogy  szép színt kapjon a körte, nemcsak rengeteg festőszőlő kell, hanem körtéből is olyan, amelyik jól bírja a hosszasabb párolást, nem fő szét, legjobb, ha még harsogóan zöld, tulajdonképpen nem is érett egyáltalán - én mondjuk egyébként is így szeretem, őrzöm a hűtőben, nehogy megérjen.
A vörösborból próbáltam mindent mellőzni, ami forralt borra emlékeztet, mert nem tél van, és egyébként is le a karácsonyi egyenfűszerkeverék-ízzel; úgy gondoltam, az édes vörösbor meg a fanyarabb körte majd elbír valahogy egymással: így is történt, nem volt olyan érzésünk, mintha a desszertet próbáltam volna elsózni köretnek a kacsa mellé...:)


Hozzávalók: 

4 nagyobb zöld nyári körte
fél liter édes vörösbor (merlot)
6 szem szegfűbors
1 tk. rózsabors
1 tk. cukor

A körtéket meghámoztam, magházukat kivájtam, és egy mélyebb  lábasban a vörösborral lepve, a fűszerekkel együtt közepes lángon kb. fél órát gyöngyözve pároltam. Kevés pirított mogyoróval és pici mézzel, a harmadára beforralt borral meglocsolva  tálaltam.

A kacsamellet (2 nagy, komoly darab volt) először a beirdalt bőrős felén sütöttem közepes lángon serpenyőben 7 percig, azután 5 percig a másik fele következett, majd a bőrös felével felfele 10 percre betettem a 200 fokra előmelegített sütőbe. Tálalás és szeletelés előtt alufóliába burkolva 5 percig pihentettem. Soha nem sózom előre, most utólag a féltve őrzött vörösboros só került rá a tányéron.

2012. augusztus 10., péntek

Csokis cukkinikenyér



A képről hiányzik még valami...Sok-sok gombóc vaníliafagyi. Ennek a sütinek köszönhető, hogy a fagyasztóba idén bekerül jópár adag lereszelt cukkini, mert a Népek borzasztó lelkesek, és este tízkor még közelharc folyik a két utolsó szeletért. 

Hozzávalók:

10 dkg cukor
10 dkg vaj
2 kisebb tojás
10 dkg liszt
10 dkg darált mandula (vagy dió vagy mogyoró)
3 dkg kakaópor
1 púpozott tk. sütőpor
25 dkg reszelt cukkini
csipet só

A sütőt 180 fokra előmelegítettem.A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszeltem és egy picit megsóztam.
A szobahőmérsékletű vajat és a cukrot habosra kevertem a kézi mixerrel, majd egyenként belekevertem az egész tojásokat is. Rászitáltam a liszttel elkevert sütőport, a kakaót és a mandulát, egyneművé mixeltem ( elég sűrű massza lesz, de nem kell hozzáadni semmilyen folyadékot, arról gondoskodik majd a cukkini), majd egy lapáttal egyenletesen beleforgattam  a cukkinit, aminek a levét előzőleg kissé kinyomkodtam.
A tésztát sütőpapírral bélelt 30x7x12-es fém  formában elegyengettem, a tetejét éles késsel centi mélyen bevágtam (azért, hogy  itt repedjen meg sütés közben; a fényképen lévő első sztrájkolt, de a többiek már szépen engedelmeskedtek) és 45 perc alatt a sütő középső részén megsütöttem.
Rácsra téve, de a formában hagytam kihűlni. Tökéletesen szaftos és omlós, nagyon csokis, na és persze a cukkinit nem lehet érezni benne, hiszen a cukkininak nincsen íze....

2 dkg kakaóval kicsit kevésbé csokis, inkább tejcsokis jellegű. A mandula helyett más csonthéjassal az íze intenzívebb lesz, de  pénztárcabarátabban, liszttel is működik: ekkor 8 dkg lisztet tennék csak pluszban bele, és 2 dkg-mal emelném a vaj mennyiségét hogy visszapótoljam a csonthéjasok magas zsírtartalmát.

2012. augusztus 8., szerda

Cukkinivirág bortésztában


Bármennyire menőnek és trendinek hangzik, nem árt tudni, hogy az-együnk-meg-mindent-ami-ehető jegyében született meg ez az étel, a nagyon szegény olasz (és görög)  parasztgazdák konyhájában az ezernyolcszázas években - egyébként  cukkini éppúgy Amerika felfedezése után került át Európába, mint a paradicsom.
A cukkini kétivarú,  lányvirágai a legjobbak a sütésre: ezeken már kisujjnyi vékonyan kezd fejlődni a leendő termés, de még tömör, zsenge, gyorsan átsül. Töltetlenül még így is elég karcsú, inkább előétel vagy étvágyfalat, de töltve már tartalmasabb, elegendő darabszámban előfordul, hogy egy férfi is képes jóllakni vele ebédre :)
A bortésztában sütést most próbáltam ki először - Jamie Oliver vidéki konyhájában láttam, a töltelék is nagyjából onnan van - és abszulút bevált, nekünk sokkal jobban ízlik, mint a klasszikus sörös.

Hozzávalók: (2 személyre, ha főétel)

4 cukkinivirág a terméssel együtt (a cukkinik kb.15 centisek)
25 dkg sovány tehéntúró vagy ricotta
2 közepes paradicsom
bors
2 ek parmezán sajt
8 nagy bazsalikomlevél
10 dkg liszt
1,7 dl száraz fehér bor

a sütéshez olaj

A paradicsomokat kimagoztam, apró kockákra vágtam, és a ricottához kevertem a sóval, borssal, az apróra vágott bazsalikomlevéllel és a sajttal. (A történeti hűség kedvééért el kell mondjam, hogy nálunk kevés apróra vágott csípős kolbász is került bele, tudjukkimiatt.)
A cukkinikat valamikor reggel kell leszedni, mielőtt a virágaik kinyílnának, és a hűtőben pár óráig még bírják.
A szirmokat nagyon óvatosan széthajtva ki kell vágni a bibét és a porzókat.
Egy kiskanál segítségével töltöttem meg a virágokat, mikor már benne van a töltelék, lehet visszaformázni helyes kis buzogánnyá a virágokat, a szirmokat visszahajtva a töltelékre.
A lisztet egy habverővel simára kevertem a hideg borral - olyan sűrűségű tésztát kell kapni, hogy az ujjunkat próbából beledugva bevonja azt - és beleforgattam a cukkinikat, majd azonnal a felforrósított olajba raktam. Mivel ezer éve nem sütöttem bő olajban semmit, és a legjobb serpenyőm is jó nagy, így egyet fordítanom is kellett a virágokon, így 2-2 perc volt oldalanként sütés. A forró olajból kiszedve lecsöpögtetve, forrón tálalható.

Bár a sült zöldség könnyít rajta, az olajban sütés miatt szerintem valami kis köret, vagy kenyérféle szükséges mellé, na és a maradék bor is jól csúszik hozzá.


2012. augusztus 3., péntek

Áfonyás-citromos pite



Ezdejóvolt :).Pont ilyen kánikulai napok süteménye, és nemcsak azért, mert pár percet kell tölteni vele a konyhában, hanem azért mert könnyű, citromos, az áfonyától szaftos és ha kis kockákra vágjuk, tökéletes kinyitom-a-hűtőt-bekapok-egy falatot édesség. Csak vigyázat, mert elég gyakran kell majd nyitogatni a hűtőt....


10 dkg vaj 
12 dkg liszt
2. ek. cukor
csipet só
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A vajat a mikróban 400 watton 2 perc alatt  megolvasztottam (langyos legyen csak), és hozzákevertem az előzőleg összekevert cukorhoz, sóhoz  és liszthez. A kevercset a sütőpapírral bélelt tepsire szórtam, és egyenletesen elnyomkodtam a tepsi alján.  Kb.15 perc alatt a sütő alsó harmadába tett rácson  megsütöttem - kellemes aranybarna színűnek kell lenni a tésztának.


a krémhez:

3 tojás
12 dkg cukor
3 ek. liszt
1 citrom lereszelt héja 
1 dl. citromlé
15 dkg áfonya

Az áfonyán kívül minden hozzávalót simára kevertem, és a sütőből kivett tészta tetejére öntöttem. Egyenletesen belepotyogtattam az áfonyaszemeket és 160 fokra levett sütőben 20 percig sült. (Ekkor még kicsit mozoghat a közepe, nem baj, a kihűlés során megdermed, pont, mint a sajttorta.)
 
Egy régebbi recept (meyer citromos szelet), sima citromra alakítva és áfonyával turbózva.

2012. augusztus 2., csütörtök

Mascarponés csokis csiga, briós vagy amit akartok



Nem zöldség, főleg nem cukkini - azt csak süteményben eszik a Népek. Nem gyümölcs. Egyáltalán nem szezonális. Nálunk akkor is az idei nyár kedvence: elronthatatlanul egyszerű, a kelesztési időt leszámítva 5 perc alatt összedobható, nagyon finom kelt tészta, amiből lényegében bármilyen ismert édes kelt formázás készíthető: csiga, briós, batyu, bukta, töltelékkel vagy anélkül.Nem tévedés, tojás nincs a tésztájában, sőt a megkenéskor is lehet cukros vízzel vagy  tejszínnel helyettesíteni, így akár allergiások is nyugodtan ehetik.

Hozávalók:

30 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
10 dkg cukor
0,6  dl langyos tej
2,5 dkg olvasztott vaj
15 dkg mascarpone
1 kk vanilliakivonat vagy 1 vaniliáscukor



A lisztet egy mély tálba kimértem, a közepébe mélyedést csináltam, oda öntöttem a langyos tejet, belemorzsoltam az élesztőt és a cukorból egy teáskanálnyival megszórtam.10 perc után hozzáadtam az összes többi alkotórészt és 5 perc alatt a kézi mixer dagasztókarjával sima  tésztává gyúrtam.
Lefolpackozva 1,5 órát kelt ( ha nagyon meleg van, elég egy óra is), azután enyhén lisztezett munkalapon kb. 40X20 cm-es téglalappá nyújtottam, megszórtam süthető csokicseppel, a hosszabbik oldaláról feltekertem, kb 1,5 cm-es csigákra vágtam, további fél órát kelesztettem és a 175 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöttem. Kevés cukros vízzel adtam fényt a tetejének.

Ez nálunk egy egyszerű vacsoraadag, elfogy mindig az utolsó morzsáig, így nem tudom, hogy viselkedik a tészta másnap reggel, de gondolom a zsírtartalom (vaj+mascarpone) viszonylag jól meggátolja a kiszáradását.

Eredeti recept itt
Related Posts with Thumbnails